Számlázó Program - Kisadózó feltüntetése a számlán, az új áfa törvény szerint

A 2013-as évi ÁFA törvény 169. § alapján a "Kisadózó" szöveg feltütetése kötelező, ha a számlakiállító KATA

(kis adózók tételes adója) szerint adózik.

A Számlázó Program 5 lehetőséget nyújt az egyszerű és gyors változtatásra:

.

 

A Számlázó Program 5-ben egyszerűen meg tudja változtatni a kiállított számla fejlécét:
(Ha Ön tudja azt, hogy nem fog a 2012-es évre visszamenőleg számlát kiállítani akkor a következő módon tudja megváltoztatni számlájának a képét)

 

 1. A rendszer menüpont alatt a beállításokat kiválasztva a menüből válassza ki a számlázási adatok fület a bal oldalon.
 2. A számla képek szerkesztése alatti legördülő menüből válassza ki az Ön cége álltal használt számla formáját (alapesetben szamla_huf-huf) majd kattintson a kiválasztott nyomtatási kép szerkesztése nyomógombra.


  1 - szamla huf-huf

 3. Ezt követően betöltődik a Számlázó Program nyomtatási képének szerkesztője.
 4. A fejlécben nagy betükkel láthatja a következő szöveget: IIF(InvoiceHeader.statusz=...... erre kettőt kattintva megnyílik ennek az elemnek a szerkesztő felülete ("Report expression ablak" )


  2 - invoiceheader

 5. Az expression utáni szövegdobozba a következő szöveget találhatjuk: IIF(InvoiceHeader.statusz="4","HELYESBíTŐ ",IIF(InvoiceHeader.statusz="2","SZTORNÓ ",""))+"SZÁMLA"
  A szöveg végén megtalálhatjuk idézőjelek között a SZÁMLA kifejezést ami a fejlécben megjelenik. Ezt írjuk át a kívánt módon, vagyis "SZÁMLA (KISADÓZÓ)" kifejezéssel cseréljük ki
 6. És befejezésül kattintsunk az "OK" gombra az ablak bezárásához, majd mentsük el a változtatásokat a főmenüben, bal oldalon fenn a "File" -> "Save" opcióval.
 7. Ezt követően a Számlázó Programmal kiállított számláinkon már ez a SZÁMLA (KISADÓZÓ) felirat fog megjelenni.


Abban az esetben, ha Ön szeretne még a múlt évre vonatkozó számlát kiállítani és nem szeretné, hogy a KISADÓZÓ szöveg megjelenjen a számlán több megoldás közül választhat.


(Abban az esetben, ha nem külön szöveget szeretnénk a számlára rávinni, hanem a SZÁMLA feliratot szeretnénk úgy beállítani, hogy dátumtól függően rajta legyen a KISADÓZÓ szöveg vagy ne.)

 • Az előző leírást az 5. pontig kövessük!
 • A végén lévő "SZÁMLA" helyére a következő szöveget illesszük be: IIF(invoiceheader.kelt>CTOD("2013.01.01"), "SZÁMLA (KISADÓZÓ)", "SZÁMLA")
  Ebben az esetben a következőképpen fog kinézni a szöveg a fejlécben:
  IIF(InvoiceHeader.statusz="4","HELYESBíTŐ ",IIF(InvoiceHeader.statusz="2","SZTORNÓ ",""))
  +IIF(invoiceheader.kelt>CTOD("2013.01.01"), "SZÁMLA (KISADÓZÓ)", "SZÁMLA")
 • És befejezésül kattintsunk az "OK" gombokra az ablak bezárásához, majd mentsük el a változtatásokat a főmenüben, bal oldalon fenn a "File" -> "Save" opcióval.
 • Ezt követően a Számlázó Programmal kiállított számláinkon a fejlécben ha 2012-s dátumú vagy korábbi akkor SZÁMLA felirat fog megjelenni, ha 2013-s akkor SZÁMLA (KISADÓZÓ).

Abban az esetben, ha viszont külön szöveget szeretnénk a számlára rávinni akkor a következő a teendőnk:

 

 • Az első leírást az 3. pontig kövessük!
 • A bal oldali kis menüből válasszuk ki a "Label" vagyis cimke ikont (egy nyomtatott A betű szimbolizálja), majd tegyük a KISADÓZÓ szöveget oda ahol szeretnénk, hogy a számlán megjelenjen.


  5 - logo label

 • Ezt követően kattintsunk kettőt a már meglévő szövegünkre, melynek következtében előjön a szöveghez tartozó beállítás menüpont (Text ablak)
 • Az ablakon belül, a szövegdoboz mellett kattintsunk a "Print When..." gombra


  6 - kisadozo text

 • Az újonnan felnyíló ablakban jelöljük be a "Print repeated values" opciót "Yes"-re
 • Majd a "Print only when expression is true:" alatti szövegdobozba a következő szöveget írjuk be:
  IIF(invoiceheader.kelt>CTOD("2013.01.01"),.t.,.f.)


  7 - kisadozo print when

 • És befejezésül kattintsunk az "OK" gombokra az ablakok bezárásához, majd mentsük el a változtatásokat a főmenüben, bal oldalon fenn a "File" -> "Save" opcióval.
 • Eredményül a Számlázó Programmal kiállított számláinkon az adott KISADÓZÓ felirat akkor fog megjelenni, ha a dátum 2013.01.01 vagy későbbi.