A Számlázó Program beállításai

 

A számlázó programot úgy készítettük el, hogy telepítés után Ön azonnal ki tudja próbálni.

A későbbiekben azonban szüksége lesz néhány beállítás elvégzésére vagy módosítására, mint például a szállító adatainak megadása, vagy az évnyitás és az évzárás. (A program telepítéskor az első évet automatikusan megnyitja, tehát a kipróbáláshoz ezzel Önnek nem kell foglalkoznia.)

 

Beallitasok 1

 

Alapértelmezett ÁFA kulcs beállítása

 

Az ÁFA-kulcs beállításához kattitnson a bal oldali Rendszer legördülő menüben a Beállítások fülre, vagy egyszerűen csak az alatta lévő fogaskerékre!

 

Beallitasok 2 - Rendszer beallitas

 

A megnyíló Számlázó program beállítások ablak bal oldali menüpontjai közül kattintson a másodikra, a Számlázási adatokfülre!

 

Beallitasok 2 - AFA kulcs beallitas

Az első sorban, bal oldalon található az Áfa kulcs mező. Ide írja be azt az ÁFA értéket, amelyet alapértelmezett módon szeretne ha megjelenne a számlán, amikor a számlázót indítja!

Ha az ön fő terméke többnyire a 27 %-os ÁFA-kulccsaladózik, akkor logikus ezt az értéket választani.

Amennyiben Ön fő terméke alanyi adómentes, például oktatás, akkor az AM (alanyi mentes) beírása a logikus lépés. Számlázás közben – természetesen – ez az érték bármikor átírható.

Az ÁFA-kulcs megadását követően kattintson az Alkalmaz gombra, hogy elmentse a változtatást. (Természetesen egyszerre több elemet is megváltoztathat a Számlázás adatai menüpontban, de soha ne feledje elmenteni a módosításokat.) A kiválasztott értéket bármikor megváltoztathatja ebben a menüpontban, vagy számlázás közben átírhatja.

 

Ha esetleg a Számlázó Program a következő hibaüzenetet írja ki, az ÁFA-kulcs megadása után:
“Hibás az ÁFA kulcs megadása”

akkor a programban még nem szerepel az adott kulcs, vagy rövidítés.

 

Ekkor a Rendszer beállítások menüpontra kattinva az ÁFA kulcsok, tizedes jegyek beállításoknál adhatjuk hozzá a kívánt számot, rövidítést.

 

Beallitasok 4 - egyedi AFA kulcs beallitas

 

A rendszerben már meglévő ÁFA-kulcsok után egyszerűen vessszővel elválasztva, szóköz nélkül adjuk meg a kívánt kulcs mértékét vagy a kívánt rövidítést.

 

Ezt követően már a korábban leírtak szerint a Számlázási adatoknál beírhatjuk az újonnan megadott kulcsot, melyet a program mostmár el fog fogadni.

Alapértelmezett fizetési határidő beállítása

 

A bal oldali Rendszer legördülő menüben kattintson a Beállítások fülre, vagy egyszerűen csak az alatta lévő fogaskerékre!

 

Beallitasok 2 - Rendszer beallitas

 

A megjelenő ablak bal oldalán található Számlázási adatok fülre kattitnva tudja beállítani az alapértelmezett fizetési határidőt.

 

Beallitasok 2 - AFA kulcs beallitas

Amennyiben a Fizetés módja mezőben az Átutalás vagy a Csekk lehetőséget választotta, akkor a Fizetési határidő mezőben adja meg a fizetési határidőig még visszalévő alapértelmezett napok számát (például 8). Ebben az esetben a Számlázó Programautomatikusan kitölti a számla Fizetési határidő rovatát úgy, hogy az ide beírt számot hozzáadja a számla keltéhez.

A Fizetési határidő megadását követően kattintson az Alkalmaz gombra, hogy elmentse a változtatást. (Természetesen egyszerre több elemet is megváltoztathat a Számlázás adatai menüpontban, de soha ne feledje elmenteni a módosításokat.)

 

A Késedelmi kamat mezőben megadhatja annak alapértelmezett értékét százalékban.(Ezt az értéket gyarkan az aktuális jegybanki alapkamathoz mérik. 2013. április 24-től a jegybanki alapkamat értéke: 4,75%. De az éppen hatályos értéket bármikor megtekintheti a MNB honlapján [http://www.mnb.hu/Jegybanki_alapkamat_alakulasa]. Ajánlatos a számla megjegyzés rovatában is felhívni a partner figyelmét a késedelmi kamat mértékére.)

A kiválasztott értéket később bármikor megváltoztathatja ebben a menüpontban, vagy számlázás közben átírhatja.

 

 

Alapértelmezett fizetési mód beállítása

 

A bal oldali Rendszer legördülő menüben kattintson a Beállítások fülre, vagy egyszerűen csak az alatta lévő fogaskerékre!

 

Beallitasok 2 - Rendszer beallitas

Ezt követően kattintson bal oldalon a Számlázási adatok menüpontra, hogy beállíthassa a számla alapértelmezett fizetési módját!

 

Beallitasok 2 - AFA kulcs beallitas

A Fizetési mód mezőben egy legördülő menüből választhatja ki, hogy az alapértelmezett fizetés készpénzben, átutalással vagy csekken történjen-e.

 

A Fizetési mód kiválasztása után kattintson az Alkalmaz gombra, hogy elmentse a változtatást. (Természetesen egyszerre több elemet is megváltoztathat a Számlázás adatai menüpontban, de soha ne feledje elmenteni a módosításokat.)

 

Amennyiben Ön egy másik Fizetési Módot szeretne feltüntetni számláin (pl. Postai utánvét) akkor egy új számlán a Fizetési mód legördülő mezőbe Ön beírhatja a feltüntetni kívánt módot. Ezt a program a számla véglegesítése után megjegyzi és így később a legördülő menüből kiválasztható. Továbbá a fent említett módon alapértelmezetté is tehető.

 

Figyelem!!

A Fizetési Mód mező csak egy bizonyos mennyiségű karaktert tud kezelni. Ez a korlát 30 karaktert jelent! Ezen felül a program nem tudja értelmezni az új fizetési módot.

 

Alapértelemzett mennyiségi egység beállítása

 

 

A bal oldali Rendszer legördülő menüben kattintson a Beállítások fülre, vagy egyszerűen csak az alatta lévő fogaskerékre!

 

Beallitasok 2 - Rendszer beallitas

 

Ezt követően kattintson bal oldalon a Számlázási adatok fülre a számla alapértelmezett mennyiségi egységének beállításához!

 

Beallitasok 2 - AFA kulcs beallitas

 

Ha Ön darabárut forgalmaz, akkor javasoljuk, hogy a Mennyiségi egység mezőbe írja be, hogy db. Ha Ön szolgáltatásokat végez és óradíjban számláz, akkor kerüljön ebbe a mezőbe az óra szó. A Számlázó Program indításakor ez lesz az alapértelmezett mennyiségi egység a számlán.

A mennyiségi egység megadása után kattintson az Alkalmaz gombra, hogy elmentse a változtatást.

 

(Természetesen egyszerre több elemet is megváltoztathat a Számlázás adatai menüpontban, de soha ne feledje elmenteni a módosításokat.)

 

A kiválasztott értéket bármikor megváltoztathatja ebben a menüpontban, vagy számlázás közben átírhatja.

Évnyitás

 

A bal oldali Rendszer legördülő menüben kattintson a Beállítások fülre, vagy egyszerűen csak az alatta lévő fogaskerékre!

 

Beallitasok 2 - Rendszer beallitas

A megjelenő ablak az Év kezelése menüponttal indul. Ha most telepítette a számlázó programot, akkor látni fogja, hogy az új év automatikusan létrejött az aktuális évvel.

Ha nem 1-essel kívánja kezdeni a számlák sorszámozását – mert pl. év közben vált számlázó szoftvert – akkor a Kezdő (utolsó) számlaszám mezőbe írja be a legutoljára kiállított számlájának számát, és a program az ezt követő sorszámmal fogja indtani a számlázást. (Értelemszerűen hagyja nullán a mező értékét, ha egyes sorszámmal kívánja kezdeni a számlázást!)

Ezt követően Önnek minden évben meg kell nyitnia az évet. Ehhez kattitnson az Új év gombra! Ezt követően a számlázó program megerősítést kér a művelet elvégzéséhez, amit Ön az Igen gombra kattitnrással tehet meg.

Megjegyzés: Ne feledje, hogy egyszerre nem lehet kettőnél több év nyitva! Két nyitott év melett nem tud létrehozni új évet, előbb be kell zárnia legalább az egyiket.

 

Beallitasok 5 - Ev kezeles

Az évnyitást követően a Bezár gombra kattintva léphet ki a Számlázó Program beállítások menüjéből. Bezárás előtt más beállításokat is elvégezhet a különböző fülekre kattintva. Az ehhez szükséges leírásokat a Beállítás menüponton belül találhatja meg.

Évzárás

 

A bal oldali Rendszer legördülő menüben kattintson a Beállítások fülre, vagy egyszerűen csak az alatta lévő fogaskerékre!

 

Beallitasok 2 - Rendszer beallitas

 

A megnyíló ablak középső részén, bal oldalon, látható egy lenyíló ablak, amely a nyitott éveket mutatja.

Megjegyzés: Egyszerre csak két év lehet nyitva. Ez általában – logikusan – az egymást követő két év.

 

Amenyiben csak egy év van nyitva, az ablak felső részén az Év mezőben a nyitva lévő tárgy év száma látható. Ha egy másik év is nyitva van, akkor a felső részen az Év mezőben a legkorábbi nyitott év száma jelenik meg.

A középső rész évszámának lenyíló menüjében kiválasztható bármelyik, eddig számlázott év. A kiválasztott év mellett megjelenik, hogy az nyitott, vagy zárt. Az Év zárása gomb csak egy nyitott év mellett aktív. Kattintson a gombra, ha zárni akarja a nyitott évet!

 

Beallitasok 6 - Ev kezeles2

Az ablak alsó részén található, Lezárt év újranyitása gombbal újra megnyithatja bármelyik korábbi évet. Fölötte a Nyitott év eltávolítása léthatja, amellyel eltávolítható egy nyitott év mindaddig, amíg abban legalább egy számla nem készült el. Ezt követően már csak lezárható, de el nem távolítható az adott év.

Az Év beállítás ablak bal oldalán látható Év mezőben azt az évszámot látja, amelyikben használatba vette a számlázó programot.

Az évzárást követően a Bezár gombra kattintva léphet ki a Számlázó program beállítások menüből. Bezárás előtt más beállításokat is elvégezhet a különböző fülekre kattintva. Az ehhez szükséges leírásokat a Beállítás menüponton belül találhatja meg.

Nyomtató beállítás

 

Amennyiben Ön a számítógépéhez csatlakoztatott alapértelemzett nyomtatót kívánja használni a számla nyomatásához, nincs tennivalója a nyomtató beállításával kapcsolatban. Ha viszont egy másik nyomtatót szeretne a számlázáshoz használni, akkor kattintson a bal oldali Rendszer legördülő menüben a Nyomtató beállítás gombra!

 

Beallitasok 7 - Nyomtato1

 

A felugró ablak legördülő menüjében láthatók a rendelkezésre álló, a számítógéphez telepített nyomtatók.

Válssza ki a használni kívánt nyomtatót, majd kattintson az Ok gombra! A következő nyomtatáskor a Számlázó Program már erre a nyomtatóra fogja küldeni a számlát.

Hálózati nyomtató esetén a bal alsó sarokban található Hálózat gombra kattitnva keresheti meg a megfelelő eszközt.

 

Beallitasok 8 - Nyomtato2

A számlázó program alkalmas pdf formátumú számla nyomtatására is. Ehhez először telepítenie kell a Bullzip pdfnyomtatót. A telepítő fájlt ingyen letöltheti a www.bullzip.com weboldalról.

A Bullzip program telepítés után alapértelmezett nyomtatóként fog megjelenni. Ezrét ne feledje: vissza kell állítania az alapértelmezett nyomtatót!

Ha a Számlázó ProgramRendszer menüjének Beállítások menüpontjában a Rendszerbeállítások fülre kattint, a Nyomtatás szakasz második sorában – PDF melyik példány – megadhatja, hogy hányadik példányt akarja PDF állományba nyomtatni. (Ez a sorszámozás miatt lehet csak lényeges.)
A harmadik sorban – PDF állományok útvonala – pedig azt az elérési utat adhatja meg, ahová a PDF számlát a programnak tárolnia kell. A C:\szamlazo5\pdfaz alapértelmezett útvonal. Ide kerül az a példány, amelyet az előző sorban megadott. Ez a könyvtár már a számlázó program telepítéskor létrejön. Csak akkor írja át ezt az útvonalat, ha máshol szeretné tárolni a PDF formátumú számlákat!

Ha módosította a beállítást, akkor az Alkalmaz gombra kattintással tudja véglegesíteni a változtatást.

Fontos megjegyzés: Ez a PDF számla nem elektronikus, azaz e-számla, ezért nem helyettesítheti az eredeti, nyomtatott példányt! Ez nem több, mint egy eredeti számla másolati példánya, mintha fénymásolóval vagy lapolvasóval készítette volna!

Rendszerbeállítások

 

A Számlázó Programot úgy írtuk meg, hogy a telepítést követően nincs szükség a beállítások megváltoztatására ahhoz, hogy használni tudja a programot. Van azonban néhány lehetőség, amivel testre szabhatja a szoftvert.

Ehhez a bal oldali Rendszer legördülő menüben kattintson a Beállítások fülre, vagy egyszerűen csak az alatta lévő fogaskerékre!

 

Beallitasok 2 - Rendszer beallitas

A megjelenő ablak bal oldalán a Rendszer beállítások fülre kattintva találja meg az alapértelmezett beállításokat. Nézze át ezeket a beállításokat, de csak szükség esetén változtassa meg azokat!

A nyomtatandó számlák példányszámának megváltoztatásához jelölje ki a Nyomtatás csoportban, a Számla nyomtatási példányszám sorban, az alapértelmezett értéknek beírt kettes számot! Kattintson a számra kétszer az egérrel és egyszerűen írja át a kívánt mennyiségre!

Ha a HUF (magyar forint) és az EUR (euro) mellett más devizában is kíván számlázni, akkor – a Devizanemek, árfolyamok csoportban, a Devizanemek felsorolva,vesszővel ellátva sorban, kattintson kétszer az EUR betűszó mögé, írjon be egy vesszőt, majd a szükséges devizanem(ek) kódját (mint pl. USD). Minden kód után tegyen vesszőt, és ne használjon szóközt! Az Alkalmaz gomb megnyomását követően a rendszer eltárolja a változtatást.

 

Beallitasok 9 - Renszerbeallitasok1

A jobb oldali függőleges csúszka lefelé mozdításával további adatok válnak láthatóvá.

Ha háttérkép nélkül kívánja használni a programot, akkor az Indítás csoport, Indító képernyő sorában, az IGEN szóra kétszer kattintva tudja kikapcsolni ezt a funkciót.

 

Beallitasok 10 - Renszerbeallitasok2

A jobb oldali csuszkával tovább gördítheti lefelé az ablakot, és állíthatja át az alapértelmezett értékeket, ha szükséges. Az Alapértelmezett gomb megnyomásával Ön bármikor visszaállíthatja a telepítéskor érvényes értékeket. De ne feledje, ilyenkor valamennyi, itt beállított változtatást elveszíti a program! Javasoljuk, hogy jegyezze fel a változtatásait, hogy szükség esetén a rendelkezésére álljon egy visszaállítást követően!

A beállítások végeztével nyomja meg az Alkalmazás gombot a változtatások véglegesítéséhez!

 

Beallitasok 11 - Renszerbeallitasok3

 

 

Szállító adatainak megadása

 

A Szállító adatainak megadásához kattintson a bal oldali Rendszer legördülő menüben a Beállítások fülre, vagy egyszerűen csak az alatta lévő fogaskerékre!

 

Beallitasok 2 - Rendszer beallitas

A megnyíló Számlázó Program beállítások ablak bal oldali menüpontjai közül kattintson a harmadikra, a Szállító adatai fülre! A megjelenő szövegmezőben egy beírt sor található Demó cég kifejezéssel.

Ezt a szöveget kell felülírnia azzal a cégnévvel (egyéni vállalkozás esetén a vállalkozó nevével), amelyet a használatbavételi kód megkérése során megadott!

 

Beallitasok 12 - Szallitoadatai1

A többi sornak tartalmaznia kell a számla – törvényileg előírt – kötelező adatait: a cég (vagy bejegyzett telephely) címe és adószáma. Ezeket mindenképpen be kell írnia, hogy érvényes legyen a számla. Erről bővebben tájékozódhat a Jogszabályokmenüponton belül.(További adatokat is megadhat – mint például a cégjegyzékszámát, vagy a cég elérhetőségét – ha kívánja.)
A szövegablak pont úgy működik mint egy egyszerű szövegszerkesztő. Még formázni is tudja a beírt adatokat a szövegablak fölött található ikonok segítségével. (Betűméret, betűvastagság, betűtípus és szín.)

 

Beallitasok 13 - Szallitoadatai2

 

Ha megváltoztatta a szövegek formátumát, méretét vagy színét akkor szükséges lesz egy külön beállításra, ha nyomtatásban is ezt a formát szeretné látni. Ehhez a Rendszer beállításokon belül kell megkeresni az Opciók alpontot és azon belül pedig a Formázás nélküli gyorsnyomtatást. Ezt az opciót kell NEM-re állítani ahhoz (dupla kattintás ha esetleg Igen-re lenne állítva), hogy a formátum változtatásokat a Számlázó Program nyomtatásban is engedélyezze.

 

Fontos figyelmeztetés:  Az első sor megváltoztatása vagy elírása megakadályozza a program futását! Használatbavételi kód nélkül pedig nem tudja átírni ezt a sort!

Használatbavételi kód nélkül – vagy a kód lejártát követően – a Számlázó Program nem fogad el semmilyen cégnévet. Helyette a Demo cég szöveg lesz olvasható a képernyőn vagy a kinyomtatott számlán.

Ha még nincs használatbavételi kódja, kattitnson a Megrendelés menüpontra.

A regisztráció elküldésével a megjelölt e-mailre azonnal megküldjük a kódot, és Ön azonnal, élesben tesztelheti! 

Több információt szeretne?